Door op 20 juni 2016

Bestuurlijke toekomst Hoeksche Waard: wanneer kan een herindeling plaatsvinden ?

Er wordt al veel gespeculeerd over welke beslissing Gedeputeerde Staten op 5 juli zullen nemen over de toekomst voor de Hoeksche Waard. Wordt het een herindeling of toch een versterkte samenwerking?

 

 

In eerdere blogs heb ik al uitgelegd waarom een herindeling een beter idee is voor de toekomst van de Hoeksche Waard dan een versterkte samenwerking. Maar als die herindeling er komt, wanneer dan?

Een herindeling gaat altijd in per 1 januari van een bepaald jaar. Dat is wettelijk zo geregeld. Als de herindeling in 2018 of in 2019 plaatsvindt, dan komen er geen verkiezingen meer voor de vijf gemeenteraden. De huidige vijf raden blijven dan in functie tot aan de herindeling en vlak daarvoor komen er verkiezingen voor de nieuwe gemeente Hoeksche Waard.

In theorie is het ook mogelijk dat er pas in 2020 of zelfs nog later wordt heringedeeld. In dat geval zouden er in 2018 nog gewoon verkiezingen zijn voor de vijf gemeenteraden apart. Hoewel dit dus juridisch mogelijk is, heeft die situatie natuurlijk niet de voorkeur. Echt eigen beleid kunnen die vijf gemeenten dan immers al niet meer maken; alles moet zijn gericht op de harmonisatie voor de fusie. Vergelijk het met een demissionaire regering: het is alleen nog op de winkel passen. Van zo’n ‘pauzestand’ worden de gemeenten natuurlijk niet beter. Nodig is het ook niet: als de herindeling in 2018 of 2019 zou plaatsvinden, is dat nog genoeg tijd om die goed voor te bereiden, zo blijkt bijvoorbeeld op Goeree Overflakkee.

In onderstaand schema vindt u mijn toelichting samengevat.

Tabel data herindeling