PvdA in de Raad van de Hoeksche Waard, januari 2024

15 februari 2024

PvdA in de Raad januari 2024

 

Met een lange en enerverende agenda voor de besluitvormende vergadering van 30 januari werd de eerste cyclus van het nieuwe jaar afgesloten.

Betoging voor de damherten

Buiten demonstreerden talrijke mensen tegen het voornemen om de roedel damherten bij Numansdorp af te schieten. Binnen begon de avond met het aantreden van kinderburgemeester Babette Siebrecht uit Strijen die Eline Quaak uit ’s-Gravendeel opvolgde. De belangrijkste ceremoniële handeling was het overdragen van de ambtsketen.

Vuurwerkoverlast

De fractie van VoorWaards had een interpellatiedebat aangevraagd inzake de vuurwerkoverlast. In afwachting van meer informatie en om in de gelegenheid te zijn zich beter op zo’n debat voor te bereiden, besloot de gemeenteraad dit debat op een later tijdstip te houden. Al onderstreepte vrijwel iedereen de urgentie ervan, zeker gezien de schokkende gebeurtenissen in Nieuw-Beijerland tijdens de jaarwisseling.

Vragenhalfuur

Tania Heimans van GroenLinks maakte mede namens de fracties van de PvdA, BurgerBelangen, Constructief Hoeksche Waard, VoorWaards, D66 en de fractie Verburgh gebruik van het vragenhalfuur. Haar vragen en opmerkingen betroffen het voornemen om de roedel damherten tot nul terug te brengen.

Zij pleitte in aansluiting om een vorig jaar door de raad aangenomen motie over het beheer van de roedel voor een Zienswijze van de gemeente, in te dienen door het college, waarin dit standpunt met kracht van argumenten zou worden ingebracht bij de provincie Zuid-Holland.

Om dit eventueel af te dwingen lag er een motie met die strekking klaar. Wethouder van Waveren maakte met zijn toezegging om dit geluid van de raad in te brengen de motie onnodig. Inmiddels is de Zienswijze ingediend die oproept tot beheer in plaats van afschot.

Bij twee hamerstukken had de fractie van de PvdA een stemverklaring:

Fietspad Oudeland

Bij het bestemmingsplan voor de aanleg van een fietspad door het Oudeland van Strijen werd de instemming gekoppeld aan de toezegging van de wethouder dat gezamenlijk gebruik door fietsers en zwaar landbouwverkeer met een kruising onnodig wordt gemaakt. Dit veiligheidsaspect woog zwaar voor de fractie.

Publieke gezondheid

Bij het verlengen van de Nota Publieke Gezondheid en Preventie en Handhavingsplan Alcohol 2020-2023 plaatste de fractie kritische kanttekeningen bij het begrip ‘positieve gezondheid’.  Het is niet zo dat een positieve benadering altijd mogelijk is. Ziekte en ongemak verdienen behandeling en dat is iets anders dan erop rekenen dat geforceerd positief denken zal leiden tot genezing.

Randweg Klaaswaal

Op initiatief van Constructief Hoeksche Waard werd met betrekking tot het vaststellen van een voorkeurstracé voor een verkorte randweg bij Klaaswaal een amendement ingediend. Dat was mede door de fracties van de PvdA, GroenLinks en BurgerBelangen.

Dit amendement beoogde een besluit van de voormalige gemeente Cromstrijen in ere te herstellen. Dat plan voor een zogenoemde ‘bypass’ bij Klaaswaal was destijds aangehouden omdat de provincie Zuid-Holland sprak van de noodzaak voor een volwaardige randweg.

Inmiddels heeft de provincie haar toezegging tot financiële steun ingetrokken, waarmee het aanhouden van het oorspronkelijke plan feitelijk komt te vervallen. Het college is een andere mening toegedaan, hoewel de afspraak was dat besluiten van voormalige gemeenten zouden worden gerespecteerd.

Het amendement haalde het niet. Wel werd een amendement van de SGP – gesteund door de andere coalitiepartijen – aangenomen met de toevoeging op het raadsvoorstel dat ook wordt gekeken naar de doortrekking van het volledige tracé.

Uiteindelijk heeft de fractie van de PvdA ingestemd met het geamendeerde voorstel omdat het dringend noodzakelijk is dat er maatregelen worden getroffen ten behoeve van de Molendijk in Klaaswaal. Volgens de bewoners is alles beter dan niets doen.

Concessie Openbaar vervoer

Een door de oppositiepartijen (minus WOW) ingediende motie over de concessie voor het Openbaar Vervoer werd uiteindelijk ook gesteund door de coalitiepartijen (minus 1 stem en die van WOW).

De motie behelsde twee punten, die inmiddels door het college zijn vervat in brief aan de provincie:

  • De huidige scholierenlijnen naar ’s-Gravendeel, Maasdam en Puttershoek te behouden en dit te borgen in het Programma van Eisen.
  • Tijdens de ochtendspits een grensoverschrijdende rechtstreekse busverbinding tussen busstation Heinenoord en busstation Kralingse Zoom op te nemen in het Programma van Eisen.

De motie was een reactie op het voorstel van het college om een brief te sturen waarin stond dat er eigenlijk geen inbreng was. Aan de begrippen ‘beperkte’ in het raadsvoorstel en ‘geen’ in de brief’ werd door de raad alsnog inhoud gegeven. De ‘verbeterde’ brief is inmiddels verstuurd.

Motie van Vertrouwen

Naar aanleiding van de besluitvorming over een motie naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek ‘Waar staat je gemeente’ door de VNG werd het volgende persbericht verstuurd:

 

Gemeenteraad kijkt kritisch naar zichzelf in Motie van Vertrouwen

 

Unaniem heeft de gemeenteraad van Hoeksche Waard een ‘Motie van vertrouwen’ aangenomen die was ingediend door de PvdA, GroenLinks, Constructief Hoeksche Waard en Burger Belangen.

Met deze motie wilden de indieners een positieve draai geven aan de negatieve uitkomsten van het onderzoek ‘Waar staat je gemeente’ door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Mark de Koning, fractievoorzitter van de PvdA: ,,De motie houdt ons, zowel raad als college, een spiegel voor en roept op tot actie.’’ Het onderzoek door de VNG  wijst uit dat slechts 18 procent van de inwoners vertrouwen heeft in het gemeentebestuur.

De Koning: ,,Dat dit bij andere gemeente ongeveer ook zo is, heeft ons niet gerustgesteld. Wij moeten zelf iets doen om de afstand tussen politiek en de inwoners te verkleinen en het vertrouwen terug te winnen. Dat kost tijd, energie en geduld en het gaat niet vanzelf. ’’

De motie roept raad en college op om meer zichtbaar te zijn in heel de gemeente. Zo zou niet alleen in Oud-Beijerland moeten worden vergaderd, maar ook in andere kernen waar inwoners hun zorgen en ideeën kunnen delen. ,,Daardoor verlagen we de drempel voor inwoners om met ons, raad en college,  in gesprek te gaan.’’

Het zal niet in één keer lukken, beseffen de indieners van de motie, maar zij vinden dat zo snel mogelijk actie moet worden ondernomen. De Koning: ,,Wij spreken te vaak in jargon en abstracte taal. We hoeven niet te wachten met meer en duidelijker te communiceren. Ook onze zichtbaarheid kunnen we snel vergroten door meer aanwezig te zijn in heel de gemeente.’’

Belangrijke taken zijn, zo staat in de motie, om de communicatie, de participatie en de dienstverlening te verbeteren. ,,Van de inwoners geeft 30 procent aan dat zij door de gemeente onvoldoende worden betrokken bij plannen en dat er onvoldoende naar hen wordt geluisterd’’, aldus Mark de Koning, ,,Dat percentage moet flink omhoog.’’

Bestemmingsplan Scheepmakershaven 1 Oud-Beijerland

De fractie van de PvdA was het zeer eens met het voorstel om het bestemmingsplan Scheepmakershaven 1 in Oud-Beijerland door te schuiven naar een volgende cyclus. Daar heeft zij wel de voorwaarde aan verbonden dat het plan in die zin wordt gewijzigd dat het meer tegemoet komt aan de wensen en verlangens van de omwonenden.

Kritiek had de fractie op het negeren van de inbreng van de historische vereniging. En op het door het college gekozen uitgangspunt van ‘informatieve participatie’. Dat is voor de fractie van de PvdA synoniem met ‘geen participatie’.

Ook vindt de fractie dat in het vervolg serieus moet worden omgegaan met de inbreng van omwonenden en andere belanghebbenden.