PvdA in de Raad van de Hoeksche Waard, februari 2024

9 maart 2024

PvdA in de Raad Februari 2024

 

Het meest opmerkelijke feit van de vergadercyclus van februari was dat er tijdens de besluitvormende vergadering ruim drie uur werd gedebatteerd over de ‘Harmonisatie buitensportaccommodaties’.

 

Tijdens de oordeelsvormende vergadering was de meerderheid van de partijen voor het aanhouden van de keuzenota en het beleidsplan over dit onderwerp wegens de gebrekkige kwaliteit van de stukken en de slordige voorbereiding van de behandeling..

 

Bij het vaststellen van de agenda (waar ruim twintig minuten mee heen gingen) aan het begin van de besluitvormende vergadering, belandde de keuzenota daar op aangeven van de coalitie alsnog op ter bespreking en werd het beleidsplan doorgeschoven in de hoop en de veronderstelling dat er uiteindelijk iets zal komen waarmee de raad uit de voeten kan.

 

Het eerste beslispunt van de Keuzenota was: ‘De raad neemt de keuzenota ‘Harmonisatie buitensportaccommodaties ter kennisgeving aan’. Deze formulering is illustratief voor de gebrekkige voorbereiding van de stukken en de moeizame discussie over het al of niet behandelen. De chaos werd tijdens de vergadering alleen maar groter met twee amendementen en zeven moties.

 

Een aanzienlijk deel van de oppositie bevond zich traditiegetrouw tegenover de coalitiepartijen. De fractie van de PvdA was tegen behandeling van dit stuk. Uiteindelijk werd de keuzenota aangenomen op aandringen van wethouder Boogaard die daarmee de weg vrij wilde maken voor de financiering van kunstvelden voor de Hockeyvereniging Hoeksche Waard.

 

Het is de vraag of dit juridisch mogelijk zal blijken. Ook hier wreekt zich de inhoudelijk slechte en bestuurlijk onhandige voorbereiding. Het beleidsplan zal te zijner tijd leren of de definitie voor basissporten adequaat zal zijn.

 

Uit de beraadslagingen maakte de fractie van de PvdA op dat in de gemeente Hoeksche Waard keuzenota’s tegelijk kunnen worden behandeld met de daarop gebaseerde beleidsplannen omdat ‘beleidsplannen eigenlijk ook een soort keuzenota’s zijn, die altijd weer kunnen worden aangepast’. Tevens maakte de wethouder duidelijk dat het beleidsplan tegelijk met de keuzenota moest worden behandeld omdat de raad altijd een indicatie wil van de financiële gevolgen…

Keuzenota/beleidsnota Sport en Beweging

 

De keuzenota en het beleidsplan Sport & Bewegen stonden als hamerstukken op de agenda. Daarbij gaf de fractie de volgende stemverklaring af:

,,Partij van de Arbeid is blij met de toezegging dat we medio september duidelijkheid krijgen over een eventueel Volwassenenfonds Sport. Tot nu toe zaten we met betrekking tot dit belangrijke onderwerp teveel in de onderzoekshouding.

 

,,Een tweede punt gaat het over het zwemonderwijs. In de nota staat dat we toewerken naar een extra aanbod voor zwemvaardigheidstraining. De Partij van de Arbeid is voor zwemonderwijs; de zwemvaardigheden gaan achteruit en dat is in een waterrijk land als Nederland en een gemeente als Hoeksche Waard een slechte zaak.

 

,,In onze visie is dat ook een taak van de scholen. Wij begrijpen dat hier ook (organisatorische) haken en ogen aan kunnen zitten. Maar nu de Tweede Kamer vorige week heeft uitgesproken om het schoolzwemmen weer in te voeren,  willen wij ervoor pleiten om ook in onze gemeente onbevangen te kijken wat er mogelijk is om schoolzwemmen te faciliteren en de bestaande ervaringen zoveel mogelijk voort te zetten. In belang van veiligheid, onze jeugd en ook in belang van de capaciteit van onze zwembaden.’’

 

Actualiteitenronde

 

Aan het begin van de vergadering (dit verslagje loopt nu weer parallel met de agenda) hebben de fracties van GroenLinks en de PvdA vragen gesteld over de (nieuwe) vertraging van de nota ‘Rust en activiteiten op zondag’. De vragen waren ingegeven door publicaties over nieuwe onrust over het almaar uitblijven van een raadsvoorstel.

 

Wethouder Van Waveren pareerde de kritische vragen met het uitspreken van zijn verbazing over de opheft en met de mededeling dat hij zijn toezegging gestand zal doen ‘dat er in het eerste kwartaal, dus voor eind maart, een voorstel zal zijn’. Het zou dan gaan om een keuzenota, waarna het nog wel even duurt voor er een voorstel op tafel, ligt, dat dan ook nog moet worden besproken. Volgens de fractie van de PvdA is eind dit jaar een te optimistische schatting.

 

Evaluatie en doorwerking Rekenkamer

 

Ook bij de overigens vastgestelde Evaluatie doorwerking Rekenkameronderzoek heeft de fractie van de PvdA een stemverklaring gegeven:

 

,,De Partij van de Arbeid stemt tegen het voorstel voor een zogeheten ontwikkeltraject door Rekenkamer, raad, college en ambtelijke organisatie. Iedere vorm van verbetering in samenwerking tussen de genoemde spelers juichen wij vanzelfsprekend toe, maar wij zien niet wat dit voorstel voor een ontwikkeltraject daartoe kan bijdragen. Wij zien er geen aanleiding voor en missen de meerwaarde. Wij hechten aan een krachtige, onafhankelijke Rekenkamer die zelfstandig onderzoeken kan en moet opzetten. Dat is voor ons als raad een sterke bondgenoot. Dat is uiteindelijk ook in het belang van de inwoners van de Hoeksche Waard.

 

,,Onafhankelijkheid van de Rekenkamer, dat staat in de wet. Maar hoe wij omgaan met die onafhankelijkheid is net zo belangrijk. Dat hoort bij een ethos waarin wij als raad aanvaarden dat we ook (aangenaam of niet aangenaam) verast kunnen  moeten worden door de onderzoeken en bevindingen van de Rekenkamer. Dat hoort erbij. Uit een aantal bijdragen in de oordeelsvormde vergadering proefden wij bij een aantal collega’s een andere visie. Dat maakt dit ontwikkeltraject onwenselijk.

 

,,De Partij van de Arbeid haakt niet af op dit onderwerp. Wij verwachten dat de collega’s uiteindelijk weer zullen aanhaken.’’

 

 

Fysiek Domein

 

Op de agenda voor de Oordeelsvormende vergadering Fysiek Domein stonden twee onderwerpen.

 

Het eerste betrof een bestemmingswijziging Oud-Heinenoordseweg  23d en 23e; het mogelijk maken van de bouw van een woning op elk van de beide percelen.

 

De fractie van de PvdA constateerde dat de beantwoording van de zienswijzen door het college niet correct was. Om die reden zou de fractie tegen hebben gestemd. Maar op grond van de kritiek van de PvdA heeft de wethouder adequate correcties aangebracht. Hij deed die toezegging en kwam die na.

 

In een stemverklaring heeft de fractie aangegeven tevreden zijn met de actie van de wethouder en vervolgens ingestemd met het voorstel.

 

Onderhoud Openbare Ruimte

 

Het tweede onderwerp op de agenda van de oordeelsvormende vergadering Fysiek Domein was ‘Onderhoud Openbare Ruimte’. Dat onderwerp was geagendeerd door het CDA en zou niet leiden tot besluitv9orming, anders dan mogelijk een motie.

 

Tijdens de behandeling verwezen de meeste fracties naar een presentatie van dit onderwerp tijdens de Beeldvormende vergadering, een week eerder. Die had de raad geleerd dat er sprake is van talrijke positieve ontwikkelingen.

Bovendien gaf de voorzitter van ‘HWzoemt’ als inspreker een enthousiasmerende aftrap waarin hij de lof zong over het ingezette gemeentelijke beleid. Voor de fractie van de PvdA was het een non-onderwerp, zonde van de tijd en de energie.

 

Tijdens de besluitvormende vergadering (die zo’n vier en een half uur duurde) werden de moties ‘Onderhoud op Orde Openbare Ruimte’ en ‘Bomen voor Burgers’ aangehouden. Die waren door het CDA tegen beter weten in ingediend,

 

De fractie van de PvdA had voor beide moties een afwijzende inbreng klaar liggen. Wellicht zijn die in de volgende cyclus nog bruikbaar.

 

Motie ‘Zonder geld geen Gemeenten’

 

Op de fracties van het CDA, Constructief Hoeksche Waard en BurgerBelangen na dienden de raadsfracties een motie in dit was aangereikt door het Actiecomité Raden in verzet’.

 

Met deze motie roept ook Hoeksche Waard op tot het structureel meer geld ter beschikking stellen aan gemeenten door het Rijk. Belangrijke oproep: geen taken overdragen zonder de daarvoor benodigde middelen ter beschikking te stellen.

 

Het college werd verzocht de motie ter kennis te brengen van de informateur en de onderhandelende partijen, en de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.