PvdA in de Raad van de Hoeksche Waard, december 2021

20 december 2021

PvdA in de raad, december 2021

Deze raadscyclus begon met de beeldvormende vergadering op 23 november, gevolgd door de oordeelsvormende vergadering op 30 november, en werd afgesloten met de besluitvormende vergadering op 14 december.

Fysiek domein

Op de agenda van het Fysieke Domein stonden de volgende onderwerpen:

Bestemmingsplan Mookhoek 5 te Strijen.

Tijdens de beeldvormende vergadering heeft een inspreker aan de raad gevraagd dit bestemmingsplan nog niet vast te stellen, omdat het niet volledig getoetst was op de daar voor geldende regels Dit bracht de raad aan het twijfelen en op verzoek van onze fractie heeft het college nogmaals gekeken naar dit voorstel. Vervolgens heeft het college de raad voorgesteld dit agendapunt terug te nemen om dit bestemmingsplan te laten toetsen.

Het volgende agendapunt was het Bestemmingsplan Oud-Bonaventurase dijk 91 in Maasdam. Het betrof hier een bestemmingsplanwijziging voor het bouwen van een woning op het perceel naast nummer 85 en het slopen van de woning op nummer 91. Het perceel op nummer 91 is hierbij omgezet van woningbouw naar de bestemming tuin. Het college heeft naar aanleiding van een aantal ingediende zienswijzen het bestemmingsplan aangepast na deze aanpassingen Vervolgens heeft onze fractie ingestemd met deze wijzigingen. Het laatste agendapunt Fysiek was het mogelijk maken van een onteigeningsprocedure voor de parallelweg langs de N217.

De raad werd om instemming gevraagd voor een eventuele onteigeningsprocedure voor de verkrijging van de gronden ten behoeve van de realisering van de parallelweg N217 voor het geval het niet lukt deze te verkrijgen via onderhandelingen met de eigenaren. Onze fractie heeft ingestemd met het voorstel. Wij zien de noodzaak van deze procedure in, maar hebben de wens uitgesproken dat we niet van deze mogelijkheid gebruik hoeven maken.

Bestuur en Middelen

Het eerste agendapunt van dit onderdeel van de vergadering was de verordening afvalstoffenheffing en het vaststellen van de legesverordening 2022.Voor het jaar 2022 geeft de afvalstoffenheffing, beter bekend als de RAD-bijdrage, een klein voordeel ten opzichte van 2021. Dit kleine voordeel is het eerste resultaat van de samenwerking met Goeree-Overflakkee. Nadat de raad unaniem had ingestemd met dit voorstel werd ook de legesverordening 2022 vastgesteld.

Als tweede agendapunt bij Bestuur en Middelen stond de verlenging van de noodsteun Corona op de agenda. De raad heeft begin dit jaar een Corona-steunpakket vastgesteld voor inwoners en bedrijven die door de Corona-maatregelen in financiële moeilijkheden zijn geraakt en niet voor steun van de rijksoverheid in aanmerking komen. Het voorstel om het Corona-steunpakket ook voor het jaar 2023 te verlengen werd unaniem door de raad gesteund. Het laatste agendapunt van deze agenda was de slotrapportage.

In de slotrapportage is het te verwachten eindresultaat van de begroting 2021 weergegeven, die een positief resultaat heeft van circa 1,6 miljoen. Het begrotingsjaar 2021 sluit positief af. Aan het begin werd nog rekening gehouden met een nadelig saldo van circa 3,5 miljoen. In de zomerrapportage was nog een oplopend tekort te zien van circa 6,6 miljoen. Dankzij een aantal meevallers van circa 8,2 miljoen (hogere uitkering uit het gemeentefonds en hogere legesopbrengst) was het eindresultaat uiteindelijk positief. De fractie van de PvdA heeft ingestemd met de slotrapportage. Medio 2022 stelt de raad het definitieve resultaat van het jaar 2021 vast.

Sociaal Domein

De fractie heeft de Raadsinformatiebrief aangaande het bewegingsonderwijs aan de orde gesteld en dan met name het onderdeel over het zwemonderwijs. Het opnieuw aan de orde stellen van dit onderwerp, het voornemen van het college om het schoolzwemmen af te schaffen, vindt zijn oorzaak in de kennelijke onvolledigheid en gedeeltelijke onjuistheid van de RIB hierover. Dit werd blootgelegd in de brief van de directeur van de Hoeksche School aan de leden van de raad. Wat is er aan de hand? In september diende het college een voorstel in om het zwemonderwijs af te schaffen. Maar staande de vergadering werd het weer ingetrokken door de magere onderbouwing. Wat betekent het afschaffen bijvoorbeeld voor de exploitatie van de gemeentelijke zwembaden. De RIB riep alleen maar meer verwarring op. Troebel water dus in plaats van helder water.  Uit de brief van de directeur van de Hoeksche School bleek dat de wethouder zaken verkeerd had voorgesteld. De PvdA-fractie vroeg om de besluitvorming ten aanzien van het schoolzwemmen voor de raadsverkiezingen in te stellen. Dit werd door de gehele oppositie gesteund. De coalitie schrok daarvoor terug en wil de zaak lever over de verkiezingen tillen.

 Transitievisie warmte

Op de besluitvormende raad van 15 december werd de transitievisie warmte vastgesteld. Conform het klimaatakkoord van Parijs en de daarbij behorende opdracht vanuit het Rijk moet de gemeente dit eind 2021 vaststellen . En dat was dus nog maar net op tijd. In feite is de visie meer een verkenning waarin in beeld gebracht wordt wat de opgave wordt per dorp en per wijk. Een amendement van de coalitie over een financiële paragraaf maakte de discussie niet echt overzichtelijk. De PvdA-fractie kon zich vinden in de visie (of verkenning) maar het amendement hebben wij niet gesteund. Overigens zal er helder financiële paaltje moeten komen voor alle duurzaamheidsopgaven. Juist en vooral voor de inwoners.

Motie vrijstelling giften bijstandsgerechtigden

De PvdA heeft van harte meegedacht en geschreven aan een motie van het CDA om de vrijstelling van gisteren voor mensen in de bijstand te verhogen tot 1.200, — Euro per jaar. Deze motie langs in lijn met een aangenomen motie van de tweede kamer. De PvdA-fractie heeft ingebracht om voor mensen in de bijstand met kinderen de vrijstelling te verhogen tot 1.750 Euro. Alle partijen die de motie wilden indienden stonden positief tegenover deze aanpassing. Tot het moment dat de woordvoerster van het CDA een onderonsje had met de wethouder. De wethouder gaf daarin aan de beleidsregels niet zo ruim te willen formuleren. In plaats daarvan wordt er nu een onderzoek gestart. Wat een grote stap had kunnen zijn werd toch nog een kleine stap. De PvdA-fractie heeft dit in de vergadering naar voren gebracht. De motie hebben wij vanzelfsprekend gesteund omdat iedere stap er 1 is zeker in het belang van de mensen in de bijstand.

Met een echt beleid op het gebeid van het sociaal domein en het bestrijden van armoede waren we als verder geweest.

Dit was de laatste vergadercyclus van 2021. Voor iedereen….