PvdA in de Raad van de Hoeksche Waard, april 2022

5 mei 2022

PvdA in de raad, april 2022

Bij de verkiezingen van 14, 15 en 16 maart 2022 heeft de PvdA, net als in de achter ons liggende raadsperiode, twee zetels behaald. Weliswaar hebben we meer stemmen gewonnen maar een extra zetel zat er niet in. Wij zijn wel trots dat meer mensen op de Partij van de Arbeid hebben gestemd en we gaan er daarom met volle energie tegen aan.

Op 29 maart is afscheid genomen van de oude raad en op 30 Maart is de nieuwe raad geïnstalleerd. Inmiddels zijn ook de burgerraadsleden benoemd en beëdigd.

Mark de Koning en Piet Westdijk zijn de leden van de fractie, waarbij Mark het voorzitterschap op zich neemt. Ruben Smit, Anil Jagroep en Jan Robbemond zijn voor deze periode de burgerraadsleden.

 

Duiding verkiezingen en formatie

Op 24 maart vond een duidingsdebat plaats van de lijsttrekkers. Daarin heeft de PvdA aangegeven dat de opkomst weliswaar hoger was dan de vorige keer en hoger dan in andere gemeenten maar nog steeds aan de lage kant. Er moet dus nog meer gebeuren om het vertrouwen van de kiezers terug te winnen. Politiek was opvallend dat alle coalitiepartijen, behalve de ChristenUnie (CU), hadden verloren. Een automatische voortzetting van de coalitie lag daarmee niet voor de hand. Voor de PvdA is een stabiele coalitie wat werkt in het voordeel van de mensen in de Hoeksche Waard aan drie duidelijke beleidsprioriteiten van belang: sociaal beleid, verbetering van de mobiliteit en meer bereikbare en betaalbare woningen. Daarbij willen een minder scherp scheiding tussen oppositie en coalitie. De PvdA heeft geen partijen uitgesloten en sloot een eigen rol in de coalitie niet uit.

Bij de verkenner mevrouw Hermans – Vloedbeld heeft de PvdA gepleit voor een inhoudelijke verkenning, voor een stabiele coalitie met een open houding naar de raad. Zorgen heeft de PvdA uitgesproken over de versplintering van het politieke landschap. Uiteindelijk heeft de verkenning geleid wat eenieder al verwacht had; de coalitie partijen CDA, Lokalen, SGP ruilde de CU in voor de VVD.  Bij het schrijven van deze PvdA in de raad was er nog geen akkoord bekend.

 

Eerste vergadercyclus

De eerste raadsvergaderingen, volgens het BOB-model, van de nieuwe raad heeft inmiddels plaatsgehad; 12 april Beeldvormend,19 april Oordeelsvormend en 26 april besluitvormend.

Tijdens deze cyclus werden de voorstellen met betrekking tot de volgende onderwerpen hamerstuk:

Bestemmingsplan Laan van Heemstede (naast nummer 60) in Puttershoek. Dit voorstel werd weliswaar met meerderheid van stemmen aangenomen, maar de fractie van de PvdA heeft tegengestemd.

In de oordeelsvormende vergadering heeft de fractie betoogd dat het voorstel niet goed was. Allereerst omdat het oorspronkelijke voorstel, aangenomen door de raad van de voormalige gemeente Binnenmaas, zonder voorbehoud was vernietigd door de Rad van State, zonder mogelijkheid tot aanpassen en herstel.

Een van de belangrijkste bezwaren van de Raad van State was dat de voormalige gemeente Binnenmaas handelde tegen het eigen beleid, zoals vastgelegd in de Structuurvisie. Voor het aan de raad van Hoeksche Waard voorgelegde voorstel geldt dat het handelt in strijd met de Omgevingsvisie.

De fractie van de PvdA heeft ingebracht dat er geen sprake is van goed ruimtelijk beleid en dat het risico groot is dat de Raad van State tot eenzelfde oordeel zal komen als bij het oorspronkelijke voorstel.

Net als in Binnenmaas was onze fractie tegen het voorstel omdat juist op deze plek aan de Laan van Heemstede ‘op oneigenlijke gronden sluipenderwijs de open ruimte wordt bebouwd’.  Het gaat nu om één woning, waarover de Raad van State helder afwijzend was, de volgende keer kan het daar om weer een woning gaan en voor je het weet heb je een lint van huizen die in de polder steken.

Het gaat bij een goede ruimtelijke ordening in onze gemeente om behoud van openheid van het landelijk gebied, om behoud en versterking van kenmerkend en waardevol landschap, van dijk- en krekenpatronen, van open randen, groene ruimten en de lange zichtlijnen. Voor de fractie van de PvdA is de Laan van Heemstede landschappelijk afgerond.

Een ander punt van zorg is de hoogstwaarschijnlijk on juiste toepassing van de regeling Ruimte voor Ruimt – die bestaat niet meer maar er kan nog wel in de geest van die regeling worden gehandeld. Naar de mening van de PvdA rammelt in het voorstel de redenering hierover.

De gang van zaken rond dit voorstel heeft de fractie op scherp gezet waar het de komende discussies over de invoering van de Omgevingswet betreft. Als dit bestemmingsplan een voorbeeld is van het ruimtelijke denken in Hoeksche Waard, is de PvdA op voorhand niet geneigd het college veel ruimte te gunnen om maar zelf te beslissen.

In de stemverklaring tijdens de besluitvormende vergadering heeft de fractie onderstreept het voorstel Bestemmingsplan Laan van Heemstede naar haar mening niet voldoet aan de uitgangspunten voor het woningbouwbeleid en het ruimtelijke beleid:

,,Het is een slecht plan dat ook deze keer een aanzienlijk risico loopt op vernietiging zonder voorbehoud door de Raad van State. Het is ook een slecht signaal aan de bevolking om met zo’n plan af te wijken van de in de Omgevingsvisie verwoorde uitgangspunten. Wij wijzen met klem op de precedentwerking die het aannemen van dit voorstel, ongetwijfeld zal hebben.’’

Hamerstukken die aan de orde waren de volgende:

  • Verordening uitvoering en handhaving omgevingsrecht Hoeksche Waard 2022.
  • Openstellen van de digitale weg op grond van de Algemene wet bestuursrecht (afdeling 2-3).
  • Vaststellen Reglement van Orde raad Hoeksche Waard 2022, verordening presidium en verordening agendacommissie

Een belangrijk bespreekstuk was het voorstel voor een eenmalige bijdrage energietoeslag lage inkomens. Zoals bekend heeft het Rijk een regeling in het leven geroepen om lage inkomens te steunen met een bijdrage in de energiekosten van € 800,–. . Zoals bekend heeft de PvdA fractie al langer , ook voor de oorlog in de Oekraïne, gewaarschuwd voor de snel stijgende energietarieven. Het college deed een voorstel om € 1.6239.000, — beschikbaar te stellen voor de eenmalige energietoeslag. Deze komen uit de Rijksmiddelen waarbij huishoudens een bijdrage in de energiekosten van € 800,– krijgen. De gemeente moet dit bedrag voorschieten. De verwachting is echter dat de Rijksmiddelen voor de gemeente Hoeksche Waard € 1.760.520, — zullen bedragen. Vraag is dus wat gebeurt er met de overgebleven middelen? Deze gelden die eventueel overblijven vanuit de Rijksregeling om de huishoudens met de laagste inkomens financieel te ondersteunen moeten hoe dan ook beschikbaar blijven voor maatregelen voor deze groep. Daarom heeft de PvdA samen met D66, Groen Links, Voorwaards en Constructief Hoeksche Waard een motie ingediend. Deze werd unaniem door de raad gesteund.

De PvdA-fractie heeft daarbij ook nog gepleit voor een heldere communicatie omtrent deze regeling.  “Deze gelden moeten worden ingezet voor de laagste inkomens. We moeten voorkomen dat de middelen terugvloeien naar de begroting” aldus PvdA-fractievoorzitter de Koning. De Koning deed daarbij nogmaals een oproep aan de wethouder om het bestaan van de eenmalig energietoeslag breed te communiceren. “Schreeuw het van de daken!” Wethouder Steen deed de toezegging om hierover breed en actief te communiceren.

Vanuit de raad werd vervolgens aangegeven dat men snel in gesprek wil gaan om naast de eenmalige energietoeslag te werken aan gericht tegengaan van de energiearmoede en het verduurzamen van woningen. Een goede zaak immers als de energiearmoede effectief kan worden aangepakt pas dan kan de verduurzaming van de woningen ook effectiever worden aangepakt.

De PvdA werkt daar graag aan mee.