PvdA dient initiatiefvoorstel ‘Armoedebeleid’ in

3 november 2020

Juist in deze crisistijd is adequate hulp hard nodig

Het ontbreken van een Armoedebeleid in gemeente Hoeksche Waard is juist in deze crisistijd fnuikend, vindt de fractie van de PvdA. Om die reden heeft zij een Initiatiefvoorstel geschreven waarin zij uitgangspunten voor zo’n beleid formuleert en aandraagt welke instrumenten daarbij horen.

Meestal dient het college van Burgemeester en Wethouders voorstellen in waarover de gemeenteraad debatteert en beslist. Leden van de gemeenteraad hebben echter ook de mogelijkheid om voorstellen in te dienen. Dat heeft maar heel zelden plaats.

Nu heeft de PvdA fractie het nodig gevonden een voorstel in te dienen. Die zet met het initiatiefvoorstel een in de Hoeksche Waard zelden eerder gebruikt politiek instrument in

Het voorstel is vrijdag ingediend bij de voorzitter van de raad. Het voorstel moet binnen 30 dagen worden behandeld in de gemeenteraad.

Diverse raadsfracties vragen al ruim een jaar om beleid waarmee armoede wordt bestreden, maar tot dusver zijn de gemeentelijke inspanningen blijven steken in een deelonderzoek naar verborgen armoede. ,,Er is begin oktober meer onderzoek aangekondigd’’, aldus de PvdA, ,,maar je kunt niet eindeloos blijven onderzoeken wie wat wenselijk vindt.’’

Bij de behandeling van de Perspectiefnota in juli diende de PvdA een motie in waarin het college werd opgedragen met beleid te komen. Die motie werd niet aangenomen omdat de meerderheid van de raad genoegen nam met de toezegging van het college dat eind september, begin oktober, een integraal plan van aanpak zou worden gepresenteerd.

,,De werktitel van dat plan dat maar niet komt is ‘Samen tegen Armoede’. Veel meer is er niet bekend. Het beleid van de gemeente wordt gevoerd op basis van fragmentarische gegevens en een achterhaald instrumentarium op het gebied van schuldhulpverlening. Dat is inadequaat en helpt de inwoners niet’’, aldus de PvdA.

De sociaaldemocraten constateren dat het Corona-virus zich maar moeilijk laat temmen en dat steeds meer mensen een beroep op de gemeente doen, mede doordat zij in de schulden komen. ,,Wij denken dat een Uitvoeringsprogramma dat is gebaseerd op onze uitgangspunten, die zijn gebaseerd op de jongste inzichten en ervaringen in heel het land, een beter gebruik van regelingen tot gevolg zal hebben. Bovendien zal het bijdragen aan het terugdringen van verborgen armoede. Juist in deze crisistijd is adequate hulp hard nodig.’’

Voor de PvdA was de maat vol toen het voorstel werd gedaan om het beleidsplan Schulddienstverlening te verlengen tot 1 juli 2021. ,,Tot onze verbijstering heeft de raad daarmee ingestemd’’, zegt de PvdA, ,,net als met de mededeling dat voorlopig geen beleid wordt geformuleerd omdat meer onderzoek nodig zou zijn.’’ Maar de wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening maakt dat aanpassing van de gemeentelijke beleidsplannen niet kan wachten tot 1 juli 2021, vindt de PvdA.

De partij vindt steun bij de nationale ombudsman die constateert dat het zonder ingrijpende verbeteringen in het huidige schuldhulpstelsel moeilijk zal zijn om de nieuwe golf schuldhulpverzoeken voortvarend en effectief te behandelen. De ombudsman roept alle partijen en de politiek op om hoge prioriteit te geven aan een krachtige aanpak van de schuldenproblematiek, een belangrijke pijler onder het armoedebeleid.

Uitgangspunten van het door de PvdA voorgestelde beleid zijn vergroten van het bereik door de inkomensgrens voor het toekennen van voorzieningen te verhogen naar 150 procent van het bijstandsniveau. Tevens moet een ruime en positieve invulling worden gegeven aan de in de Participatiewet opgelegde verplichting tot tegenprestatie. Andere voorstellen zijn om actief te helpen bij het aanvragen van voorzieningen, zo vroeg mogelijk moeilijkheden te signaleren en als gemeente te communiceren zonder een dreigende ondertoon.


Het initiatiefvoorstel vind u hieronder:

  • (Klik op de tekstblokken voor een leesbare versie)


 

Pagina 02