Hitsertse Kade is en blijft hét natuurwaterzwemparadijs in de Hoeksche Waard

Door René Krabbe op 26 juli 2018

Het recreatieterrein aan de Hitsertse Kade  in Zuid-Beijerland had de afgelopen tijd al niet te klagen over publieke en politieke belangstelling.

Klik  voor de notitie met bezwaren tegen het gepresenteerde woningbouwplan van de werkgroep Hitsertse Kade op deze link: NOTITIE Bezwaren plan Hitsertse Kade 7.6.2018

Het was de afgelopen week weer raak; deze keer om heel iets anders.

Een maand geleden verscheen in het AD onderstaand artikel; hierin werd lovend geschreven over de waterkwaliteit op de twee Korendijkse zwemlocaties in natuurwater.

Vorige week woensdag kwamen er grote plakken drijvende waterplanten het zwemgebied aan de Hitsertse Kade binnendrijven, waarop de Milieudienst Holland-Midden direct een negatief zwemadvies deed uitgaan.

De Hitserrse Kade ligt slechtsop enkele kilometers afstand van het strandje bij de Haringvlietbrug, toch bleef de plantenoverlast de Kaai tot nu toe bespaard.

Het leed bleek snel geleden; de volgende ochtend draaide de wind naar het noorden en verdwenen de waterplanten als sneeuw voor de zon.

En laat nou juist het recreatieterrein aan Hitsertse Kade de locatie zijn die bedreigd wordt door luxe woningbouwplannen !

Op donderdag 19 juli ontstond er paniek in de tent bij de gebruikers van de zwemlocatie bij de Haringvlietbrug, een paar kilometer verderop . Het AD publiceerde het volgende artikel:

De Hitserrse Kade bleek wederom een uitstekend alternatief te zijn. Totdat het AD op dezelfde dag met een artikel op hun internetsite kwam waarin werd beschreven dat nu ook de Hitsertse Kade was getroffen door een waterplantenoffensief.
Dat de zwemlocatie diezelfde dag was ‘vrijgegeven’, was niet tot de redactie doorgedrongen.
om die reden verscheen ik de papieren krant nog het volgende bericht:

Gelukkig verscheen er dezelfde dag nog een rectificatie in de internet-editie van het AD.

De moraal van dit verhaal.

Eén van de mooiste en vooral veiligste en schoonste natuurzwemlocaties van de Hoeksche Waard wordt onder het mom van sociale veiligheid in haar voortbestaan bedreigd door een luxueus woningbouwplan.

De stand van zaken m.b.t. het woningbouwplan.

De ontwikkelaar van het plan heeft inmiddels toegezegd begin september een openbaar toegankelijke  presentatie van het plan te organiseren in de Eendrachtshoeve in Zuid-Beijerland. De gemeente heeft immers bevestigd dat het de taak van de ontwikkelaar is ‘draagvlak’ te creëren onder de bevolking.

In de tussentijd zit de werkgroep ‘Hitsertse Kade’ niet stil. Met een huis aan huis oproep om met ideeën te komen voor een minder ingrijpende opknapbeurt van het recreatieterrein zijn al vele ideeën binnen gekomen. Deze worden de komende weken verder uitgewerkt.


Overigens kunnen alle bezoekers bij twijfel over de kwaliteit van het water kijken op  Www.zwemwater.nl via de volgende link

Op de kaart kunt u klikken op één van de gecontroleerde natuurzwemlocaties in de Hoeksche Waard.

 

    


 

René Krabbe

René Krabbe

René is een laatbloeier in de actieve politiek. Tegen het eind van zijn werkzaam leven als architect is hij in 2010 aan de slag gegaan als lid van de commissies ABZ en RBZ in de gemeenteraad van Cromstrijen. Na zijn verhuizing naar Zuid-Beijerland is hij sinds 2014 burgerraadslid geworden en vanaf 10.04.2018 fractievoorzitter in de voormalige

Meer over René Krabbe