6 oktober 2015

Betaalbaar wonen voor iedereen. 100.000 woningen voor woningzoekenden

Betaalbaar wonen moet voor iedereen mogelijk zijn, nu en in de toekomst. Het lukt de markt en corporaties maar niet om voldoende betaalbare woningen te bouwen voor duizenden woningzoekenden. Studenten, starters en  al die andere mensen die snel een huis nodig hebben.Dat kan niet langer.

Daarom presenteert de PvdA vandaag een plan om zo snel mogelijk honderdduizend woningen te bouwen om de ergste woningnood op te lossen en te zorgen dat iedereen een fatsoenlijk en betaalbaar dak boven zijn hoofd heeft.

De wachtlijsten voor een betaalbare woning worden langer en langer. Niet alleen in de grote steden, maar overal in het land vallen woningzoekenden buiten de boot. In sommige gemeenten zijn de wachttijden voor een betaalbare huurwoning opgelopen tot 20 jaar. Dat is onaanvaardbaar. Tegelijkertijd loopt het gehele woningtekort op waardoor de prijzen in sommige gebieden de pan uitrijzen. Wonen wordt door die toenemende schaarste steeds duurder en voor steeds meer mensen onbereikbaar. Schaarste is goed voor de portemonnee van projectontwikkelaars maar mensen die een huis nodig hebben, zijn de pineut.

We kunnen dus niet langer wachten tot de markt het probleem oplost. We hebben haast. Daarom stelt de PvdA voor om een doorbraak te forceren, in twee fases: De komende twee jaar moeten 100.000 tijdelijke woningen worden gebouwd, voor een periode van 15 jaar, overal in het land. Voor jongeren, starters, en mensen die in nood verkeren, bijvoorbeeld na een echtscheiding , ontslag of welke reden dan ook moeten 100.000 tijdelijke prefab woningen komen om de ergste woningnood te verzachten en de woningmarkt even op adem te laten komen. Vervolgens moet de periode van vijftien jaar worden benut om alles uit de kast te trekken om 700.000 permanente woningen te bouwen, in alle sectoren. De PvdA wil dat het kabinet samen met gemeenten, bouwers en woningcorporaties harde afspraken maakt om de stilstand op de woningmarkt te doorbreken, voor nu én voor de toekomst.

Ik zal dit voorstel woensdag  tijdens de behandeling van de begroting Wonen voorleggen aan minister Blok. Het lukt de markt en corporaties maar niet om voldoende betaalbare woningen te bouwen voor duizenden woningzoekenden. Studenten, starters en mensen in nood zijn de pineut. Dat kan niet langer. Er moet een doorbraak komen tegen de woningschaarste. Woningkoepel Aedes deed onlangs een oproep. De corporaties willen ‘in de handen spugen’ als de overheid de juiste voorwaarden creëert. Die handschoen neemt de PvdA op. De overheid moet ingrijpen en verandering forceren. Het bouwtempo moet omhoog en de komende twee jaar moeten er 100.000 tijdelijke woningen bij komen om de ergste nood op te lossen. Vervolgens wil ik dat het kabinet met alle betrokken partijen gezamenlijk plannen maakt om te zorgen dat alle woningzoekenden in de toekomst een betaalbaar dak boven hun hoofd hebben.

Leeshet volledige artikel

 

Dit artikel is geschreven door Albert de Vries, Tweede Kamerlid voor de PvdA en Woordvoerder Wonen