Het was weer een druk weekje voor de Hoeksche Waardse politici! Zo kwam onze fractie op maandagavond bijeen ter voorbereiding op de oordeelsvormende vergadering van dinsdag, én de beide raadsvergaderingen op donderdag (één oordeelsvormende en één besluitvormende).
De Raadsvergadering van 7 november 2019
In de achter ons liggende periode heeft er weer een raadscyclus plaats gevonden die zoals gebruikelijk is afgesloten met een besluitvormende vergadering op 7 November. Op de agenda stond het vaststellen van een aantal bestemmingsplannen.
Bestemmingsplan Pesanthof te Westmaas
Dit bestemmingsplan heeft als inhoud het wijzigen van een bedrijfsbestemming naar een woningbouwbestemming. Onze fractie heeft ingestemd met dit bestemmingsplan op basis van ons uitgangspunten het is een zogenaamde inbreidingslocatie en het saneert een bedrijfsbestemming uit een woonwijk.
Bestemmingsplan Woningbouw Zuid-Beijerland Zuid.
Dit bestemmingsplan behelst een aantal aanpassingen in het bestemmingsplan dat op 28.11.2018 is vastgesteld door de raad van de voormalige gemeente Korendijk.De PvdA fractie heeft ingestemd met de gevraagde wijzigingen.
Bestemmingsplan kernen Korendijk 2018.
Het bestemmingsplan betreft een juridische actualisatie van de bestemmingsplannen voor alle dorpen van de voormalige gemeente Korendijk. Het plan is consoliderend van aard en maakt geen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk; om die redenen kon onze fractie zonder op- of aanmerking instemmen met dit voorstel.
Bestemmingsplan Keizersdijk ten zuiden van nr. 16 Strijen.
Het behelst hier een wijziging van de bestemming ‘onbebouwd’ naar ‘bebouwd’.
In dit bestemmingsplan wordt ook de bedrijfsbestemming van Keizersdijk 14 aangepast aan het huidige gebruik als erf bij een woning.
De fractie van PvdA heeft ingestemd met deze wijziging waarbij voor ons het behoud van de lintbebouwing en de aanpassing van het perceel Keizersdijk 14 als positief voor de omgeving worden gezien en passend binnen de uitgangspunten van ons verkiezingsprogramma.
Bestemmingsplan landelijk gebied 2013 1ste herziening.
Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om aan de Boomdijk 12b te Klaaswaal een uitbreiding van glastuinbouw mogelijk te maken door op een drietal plaatsen in onze gemeente glastuinbouw gesaneerd op basis van de zogenaamde ‘glas- voor- glasregeling’.
Onze fractie heeft ingestemd met deze wijziging vanwege de kwaliteitswinst op locaties in het landelijk gebied van Heinenoord en Mijnsheerenland.
Bij al deze bestemmingsaanpassingen heeft onze fractie er bij het college op aangedrongen zorg te dragen voor een goede en open communicatie tussen ontwikkelaars, bewoners en de gemeente tijdens de uitvoering.
Dienst Gezondheid & Jeugd
Op de agenda van de oordeelsvormende én de besluitvormende vergadering stond de zienswijze betreffende de concept begrotingswijziging 2019 van de gemeenschappelijke regeling ‘Dienst Gezondheid & Jeugd Zuid-Holland Zuid’. De vraag naar jeugdzorg blijft stijgen en daarmee ook de bijbehorende zorgkosten. Dat is zo in heel Nederland maar ook in onze regio Zuid-Holland Zuid.
Mede op basis van de zogeheten ‘Omdenknotitie’ denkt de Dienst Gezondheid & Jeugd zelf dat de begroting voor de serviceorganisatie in 2023 teruggebracht kan worden van € 114 miljoen naar € 100 miljoen. De provincie Zuid-Holland heeft inmiddels een (kritische ) reactie gegeven op de begroting. Om het allemaal nog wat complexer te maken is er ook een discussie op gang gekomen over de financiële solidariteit tussen de gemeenten in de regio. Voor 19 november a.s. is er daarom een oriënterende raadsvergadering gepland.
De PvdA-fractie kan instemmen met de deze begrotingswijziging. Kritiek hebben we op het feit dat de omdenknotitie zelf niet als zodanig in de raad aan de orde is geweest.
De PvdA-fractie had vragen over de discussie omtrent de financiële solidariteit binnen de regio. Welke vormen van solidariteit zijn er mogelijk? Tot nu toe was voor ons deze solidariteit een soort verzekeringspolis tegen de kosten die gepaard gaan met de zeer complexe en uitgebreide zorgvragen. De PvdA wil daarbij inzicht in de mate waarin de gemeenteraad deze zaak kan beïnvloeden.
Wethouder Blaak heeft aangegeven dat op 19 november de omdenknotitie wordt besproken. Dit zou dan kunnen leiden tot een vertaling in een lokaal plan voor de gemeente Hoeksche Waard. Wat de financiële solidariteit betreft gaf de wethouder aan dat er maar twee opties ter tafel liggen: ‘of we gaan door met de huidige financiële solidariteit of we stappen met alles, met uitzondering van de bedrijfsvoering (inkoop en contractmanagement), uit het samenwerkingsverband’.
De PvdA is natuurlijk blij met de geboden duidelijkheid maar voelt zich ook ongemakkelijk met deze twee opties. In de vergadering hebben wij gesteld dat, indien wordt gewerkt met een gemeentelijk plan van aanpak, dit dan ook op nuchtere en realistische aannames moet zijn gestoeld.
Overigens kwam de grote verwarring pas nadat de raadsvergadering laat op donderdagavond werd gesloten. Toen bleek dat CDA minister de Jonge (Volksgezondheid) en VVD minister Dekker ( rechtsbescherming) in een brief aan de kamer een nieuwe reorganisatie van de jeugdzorg aankondigden. Daarin stelden zijn voor om bepaalde vormen van jeugdzorg niet per gemeente maar per regio te organiseren. Aanleiding hiervoor vormde was een uiterst kritisch rapport van de Inspectie voor de Volksgezondheid.
De zoveelste stelselwijziging. Je zou bijna vergeten dat het gaat om de jeugd zelf.
In ieder geval is het een ontwikkeling die de discussie in de raad in een totaal ander daglicht plaatst en ook de aanstaande discussie over een gemeentelijk plan van aanpak en de toekomst van solidariteit binnen de regio. Er zijn dus toch meer opties? Wordt vervolgd …….…
Tenslotte werd werd er afgelopen donderdag een zogenoemde ‘Woontop Hoeksche Waard’ georganiseerd’.
Voor een impressie daarvan verwijzen wij u naar de blog ‘Politiek nieuws in de media’ op deze website.