PvdA in de Raad van de Hoeksche Waard, oktober 2022

7 november 2022

PvdA in de raad oktober 2022

 

Vragen optreden band Salvation

 Mede namens de PvdA-fractie heeft Vincent Rietveld (GroenLinks) vragen gesteld over het optreden van de ‘christelijke’ band Salvation. Een omstreden band, vooral omdat die recent een optreden heeft afgezegd omdat de homoseksuele dominee Alexander Noordzij een gebed zou verzorgen.

Deze band zou optreden (en heeft dat inmiddels gedaan) in de Evangelische Gemeente Hoeksche Waard. Een kerk waar de PvdA-fractie eerder kritisch vragen over heeft gesteld wegens discriminatie en uitsluiting. Dit is in strijd met de Grondwet. Kerken (en bands) moeten zich daaraan houden en de gemeente moet daarop kritisch blijven. Wat heeft het hijsen van de regenboogvlag voor zin als tegelijkertijd mensen worden uitgesloten om wie ze zijn?

 

 

Tijdelijk noodfonds urgente noden en duurzaamheid

 De zorgen en problemen rondom de stijgende (energie) kosten bleven de afgelopen periode terecht de gesprekken domineren. Inmiddels is er meer duidelijkheid over wat het kabinet gaat doen om mensen te ondersteunen (energieplafond).

Tegelijkertijd zie je dat veel gemeenten in beweging blijven met initiatieven op mensen te ondersteunen en om de isolatie en verduurzaming van woningen te versnellen. Daarom heeft de PvdA-fractie met GroenLinks en Constructief Hoeksche Waard op de besluitvormende raad van 11 oktober een motie ingediend.

Die motie vraagt om te inventariseren of de vorming van een tijdelijk fonds mogelijk is waarmee acute noodsituaties ten gevolge van energiearmoede bestreden kunnen worden, en van daaruit verduurzaming en isolatie van huizen kan worden versneld.

Hierbij vroegen we ook te kijken naar een samenwerking met bestaande fondsen. Afsluitend vroeg de motie het college de raad over de uitkomsten van deze inventarisatie te informeren.

In gemeenten zoals Enschede, Arnhem, Utrecht en Den Haag zijn soortgelijke stappen genomen. De motie werd welwillend ontvangen door de wethouders Boogaard (Armoedebeleid) en Van Waveren (Duurzaamheid). De motie werd dus in feite overgenomen. We volgen de inventarisatie met meer dan gemiddelde belangstelling.

 

Onderzoeksrapport gemeente

 De PvdA-fractie heeft zich verbaasd over de gang van zaken omtrent het onderzoeksrapport dat is aangevraagd door de waarnemend burgemeester. Het rapport zou moeten gaan over de cultuur en samenwerking binnen de gemeentelijke organisatie.

Binnen de kortste keren lag het rapport op straat. Daarna werd toch nog een besloten vergadering gehouden met de raad. Voor de PvdA was dat een ongewenste vergadering. Achter de schermen praten, terwijl het rapport al publiekelijk bekend is voor ons niet te verdedigen.

De fractie heeft de besloten vergadering niet bijgewoond, maar wel een verzoek ingediend om het rapport in het openbaar te bespreken in de raad.

 

Startnotitie Rust en activiteiten op Zondag

 Met de stem van de PvdA tegen heeft de raad de Startnotitie Rust en activiteiten op Zondag aangenomen. Een onderzoeksbureau, kosten 125.00 euro, zal een onderzoek doen naar de wensen en verlangens van de bewoners. Ergens in 2024 moeten de resultaten daarvan bekend zijn.

De fractie van de PvdA vindt dit een slecht plan. Het zou veel gemakkelijker zijn en ook veel sneller als werd besloten om de voor de diverse dorpen geldende verordeningen te harmoniseren volgens de gunstigste, die de meeste ruimte biedt aan ondernemers en inwoners.

Ook partijen die principieel vinden dat de raad de rust op zondag aan de inwoners zou moeten overlaten, hebben voor die startnotitie gestemd.

 

Omgevingswet

 Van gemeenten wordt nogal wat gevraagd bij de invoering van de Omgevingswet. Die is na de besluitvormende vergadering van 11 oktober opnieuw uitgesteld, tot in elk geval 1 juli 2023.

De fractie van de PvdA heeft grote vraagtekens gezet bij de wet, die van 26 wetten 1 wet maakt, die 60 Algemene Maatregelen van Bestuur samenvat in 4 en 75 ministeriële regelingen worden ondergebracht in 1 Omgevingsregeling. De bedoeling: minder en eenvoudiger regels en snellere procedures.

Er is alleen een groot en kennelijk onoverkomelijk probleem; deze wetsvereenvoudiging is digitaal zo ingewikkeld dat die onuitvoerbaar lijkt. Los daarvan heeft de fractie inhoudelijke bezwaren omdat algoritmen de ‘ongeprijsde’ waarden zoals natuur en landschap niet beschermen.

Samen met GroenLinks en BurgerBelangen heeft de PvdA op de vereiste gemeentelijk besluitvorming over het Adviesrecht van de raad, de participatie, het delegeren aan het college en de nadeelcompensatie vijf amendementen in gediend.

Deze wijzigingsvoorstellen hadden tot doel om de positie van de raad te versterken. De amendementen werden niet aangenomen. De besluitvorming liep in grote lijnen tussen de coalitiepartijen en de oppositie. Alleen het amendement op de nadeelcompensatie haalde het; het tarief wordt 100 euro voor mensen met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm.

Naar de mening van de PvdA heeft de raad zijn positie verzwakt door de overige voorstellen ongewijzigd aan te nemen. De door de PvdA ingediende motie over de noodzaak tot het formuleren van samenhangend beleid op de terreinen Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting en Infrastructuur is ingetrokken na de toezegging van de wethouder dat hieraan wordt gewerkt.

Verder hebben wij er bij de zienswijze betreffende de dienst Gezondheid & jeugd ervoor gepleit dat de raad voortaan zelfstandig de zienswijzen opgesteld. Iets wat tot nu toe niet het geval is.

Een mooie mijlpaal was de maidenspeech van burgerraadslid Anil Jagroep, hierbij gaf hij een inkijkje in zijn persoonlijke drijfveren en de oprichting van nieuwe BIZ voor het centrum van “s Gravendeel en voor Numansdorp.