Door René Krabbe op 18 maart 2016

Bent u zich net als ik aan het verdiepen in het komende referendum? Hier een paar interessante leestips.

Een landelijk raadgevend (= door de bevolking aangevraagd) referendum is in Nederland een nieuw verschijnsel, mogelijk geworden door het aannemen van de Wet Raadgevend Referendum ( 01.07.2015).
Velen van u zullen, met mij, de behoefte hebben om weer eens een beetje bij te lezen.
Vandaar de onderstaande tips.

 

 

RefCieAllereerst blijkt er een heuse Referendumcommissie te bestaan.
Op hun website vind je werkelijk alles over de Associatieovereenkomst EU-OEKRAÏNE.

 

 

 

Geenpeil-Jan-Roos-611x328Ten tweede heb ik een link opgenomen naar een artikel op de site van de NRC met als titel: “Alles wat je moet weten over het Oekraïne-referendum op 6 april”.
Hierin worden 17 veelgestelde vragen beantwoord.

 

 

Jan Dirk SnelTenslotte een zeer doorwrocht opiniërend artikel van historicus Jan Dirk Snel met als titel: “Wacht met stemmen, doe niet mee aan destructieve democratie”
 Het referendum waarmee de Nederlandse overheid de kiesgerechtigde burger op 6 april lastigvalt, gaat in werkelijkheid over twee dingen. Ten eerste natuurlijk over de vraag die voorgelegd wordt, of men ‘voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne’ is. Maar ten tweede ook over de vraag of we als burgers zo’n raadgevend correctief referendum überhaupt wensen. Beide vragen zijn onontkoombaar met elkaar verweven.
De link naar het artikel vind u hier.

Overigens vind u hier nog een mooie verzameling van feiten en fabels rond het referendum.

 

 

 

René Krabbe

René Krabbe

René is een laatbloeier in de actieve politiek. Tegen het eind van zijn werkzaam leven als architect is hij in 2010 aan de slag gegaan als lid van de commissies ABZ en RBZ in de gemeenteraad van Cromstrijen. Na zijn verhuizing naar Zuid-Beijerland is hij sinds 2014 burgerraadslid geworden en vanaf 10.04.2018 fractievoorzitter in de voormalige

Meer over René Krabbe