PvdA in de raad, september 2024
Volle agenda’s kenmerkten de twee raadscycli (Fysiek en Sociaal Domein) in de maand september. Op de agenda Fysiek stonden 14 agendapunten en op die van Sociaal 15. Uiteindelijk werden na de oordeelsvormende vergaderingen 27 agendapunten doorgeleid naar de besluitvormende vergadering.
Behalve de vaste agendaonderdelen kende de agenda voor het fysieke deel acht bestemmingsplannen die na de oordeelsvormende vergadering als hamerstuk werden opgevoerd. Daaronder bij voorbeeld de realisatie van een gezondheidscentrum aan de Irenestraat in Oud-Beijerland.
Bij twee bestemmingsplannen heeft de fractie van de PvdA een stemverklaring afgegeven omdat zij daar kanttekeningen bij had.
Zo heeft zij tegen de vaststelling gestemd van het Bestemmingsplan ’s-Gravendeel West fase 1 voor de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk met 179 woningen.
Daar waren twee redenen voor. De eerste was de bewering van de wethouder tijdens de oordeelsvormende vergadering dat de ambtelijke organisatie geen correspondentie kon vinden met de inwoners van de Boezemhof die bezwaar maakten tegen de ontsluiting van dit plan.
Uit die correspondentie, waarover de fractie na miniem speurwerk wel kon beschikken, bleek volgens de fractie dat van het woord van de gemeente in principe niets waard is. De gang van zaken was in diverse opzichten onthutsend; wegens het gedoe met de correspondentie en wegens de onjuiste gronden waarop het besluit over de ontsluiting is geformuleerd.
De afweging is dat een tijdens een participatietraject met bewoners van de wijk Schuilingen, waarbij de bewoners van de Boezemhof niet waren betrokken, aan een grote groep inwoners was beloofd dat de ontsluiting niet bij hen zou plaatshebben. Eenzelfde schriftelijke belofte aan bewoners van de Boezemhof wordt echter niet nagekomen. Dat vindt de fractie onverteerbaar, evenals het gemakkelijk wegwuiven van alternatieve voorstellen.
Een tweede reden om tegen dit plan te zijn was voor de PvdA bijna net zo zwaarwegend. De verdeling 30 sociaal, 40 midden en 30 duur zit niet in de eerste fase waarover werd besloten. De toezegging voor de tweede fase is niet alleen boterzacht en onaannemelijk, maar voor de fractie niet relevant.
Na een aanvankelijk negatief oordeel, zoals verwoord tijdens de oordeelsvormende vergadering, heeft de fractie van de PvdA uiteindelijk ingestemd met het Bestemmingsplan dr. Bossersstraat 11 en Strijensedijk 22 ’s-Gravendeel voor het realiseren van 31 woningen.
De fractie van de PvdA betoogde in een stemverklaring dat zij van mening blijft dat bij het maken van inbreidingsplannen beter moet worden omgegaan en geluisterd naar de inwoners. Ook in dit geval zijn de bezwaren tegen de omvang van het te realiseren gebouw en de te verwachten parkeerproblemen terecht.
Bij dit onderwerp had de fractie goed geluisterd naar de verdere inbreng en de uitleg door de wethouder. Verbreding van de In ’t Veldstraat en een zorgvuldiger blik op het groen in de wijk zijn voor de PvdA belangrijk.
Uiteindelijk gaf het aantal sociale woningen in deze twee projecten de doorslag voor de instemming met het plan.
Sociaal Domein
Op de raadsvergadering van 19 september kwam de Nota Rust & Activiteiten en de daarbij behorende Winkeltijdenverordening. De heftige politieke discussie hadden we al achter de rug met als gevolg veel politieke rommeligheid en een coalitiebreuk. Op deze avond was het meer een afronding. De nota werd met brede steun aangenomen.
De keuzenota Tranformatieagenda WMO was nodig om goed te kijken naar de bestaande voorzieningen. Er is sprake van schaarste van mensen en middelen en onder de huidige regelgeving kan iedereen, ongeacht inkomen en vermogen gebruik maken van de WMO. Juridische wellicht te verklaren maar moreel onverantwoord. Voor de PvdA moeten de voorzieningen vooral er zijn voor diegene die de grootste behoefte hebben en het zelf niet kunnen betalen. De minst draagkrachtigen mogen geen slachtoffer worden van de versobering.
Moties vreemd aan de orde van de agenda
Deze avond kwam een motie ter sprake om het voormalige Actief college te her ontwikkelen tot een theater, bioscoop en poppodium. De fractie van de PvdA heeft tegen deze motie gestemd. Het betrof een verzoek aan het college om onderzoek te doen naar mogelijkheden, met marktverkenning, voor ontwikkeling van de voormalige Technische School als culturele hotspot met bijvoorbeeld bioscoop/filmhuis, theater; poppodium, productiehuis, creatieve broedplaatsen, expositieruimte en horecagelegenheid, dit eventueel in combinatie met een uitvaartcentrum, en hiermee echt
uitvoering te geven aan het eerder genomen raadsbesluit.
Met daaraan gekoppeld het verzoek om voor dit onderzoek én het direct noodzakelijk onderhoud van het monument uiterlijk 30 november herbestemmingssubsidie aan te vragen. Het verlangen was om de conclusies van het onderzoek aan de raad voor te leggen zodat deze een weloverwogen besluit kan nemen over de toekomst van het pand van de voormalige Technische School in Oud-Beijerland. De PvdA-fractie zag veel beren op de weg voor een financiële herontwikkeling. Het voormalige Actief College is inderdaad een schitterend monumentaal gebouw wat we graag in publieke handen zouden willen houden maar vergt forse investeringen. Dat bleek ook uit de bouwkundige staat. We zouden ook breder willen dan naar een culturele functie, het zou ook een sociale ontmoetingsplaats, sociale woningbouw of onderdelen van de gemeentelijke organisatie kunnen inhouden. De motie werd verworpen. Overigens gaf de wethouder dat er voldoende tijd wordt ingeruimd aan partijen die zijn verbonden aan het project om te komen tot een alternatief plan, wat meer inhoudt dan wonen alleen. Voldoende tijd is in deze ruim een half jaar.