De PvdA in de digitale Raad van de Hoeksche Waard, mei 2020

7 juni 2020


De PvdA in de (digitale) Raad, mei 2020

De bijbehorende vergaderstukken kunt u hier terugvinden.

De raadscyclus heeft zich ook in mei afgespeeld op de digitale snelweg en werd op de 26ste afgerond met een besluitvormende vergadering. Aan deze raadsvergadering gingen op 19 mei (Bestuur en Samenleving) en op 20 mei (Fysieke Leefomgeving) twee oordeelsvormende vergaderingen vooraf. Na die oordeelsvorming gingen de volgende onderwerpen door als hamerstukken op de agenda van de besluitvormende vergadering:

  • Aanvulling van het fonds SVn voor het verstrekken van startersleningen.

Onze fractie heeft van harte ingestemd met dit voorstel dat tot doel heeft om het ook voor mensen met een smalle beurs mogelijk te maken een woning te kunnen kopen.


  • Krediet voor de uitbreiding (120 m2 + 80 m2 tijdelijk) van basisschool De Molenwiek in Mijnsheerenland.Tijdens de oordeelsvorming ontstond enige discussie over deze voorgenomen uitbreiding omdat de school volgens prognoses van 2019 niet aan de criteria voldeed, maar volgens een herziene prognose van 2020 wel.

  • Het Meerjarenperspectief Grondexploitaties 2020.
    Dit betreft een actualisatie die jaarlijks plaatsheeft.


De volgende twee bestemmingsplannen zijn door de raad vastgesteld:

  • Polderdijk 47 Maasdam

Beide bestemmingsplannen waren al grotendeels behandeld en vastgesteld door de raad van de voormalige gemeente Binnenmaas. De fractie van de PvdA heeft op basis van het verkiezingsprogramma ingestemd met beide plannen.


  • De nieuwe havenbeheersverordening voor de Hoeksche Waard is vastgesteld.
    Het betreft een harmonisatie van de oude verordeningen van de voormalige gemeenten.


  • Eenzelfde harmonisatie betrof de monumentensubsidieverordening 2020 gemeente Hoeksche Waard, op basis van de oude verordeningen van de voormalige vijf gemeenten.

  • Tevens werden twee zienswijzen vastgesteld op de ontwerpbegroting 2021 van de SVHW en de ontwerpbegroting 2021 van het Wegschap Tunnel Dordtse Kil.

Twee raadsvoorstellen waren zogenaamde ‘hamerstukken’ waarbij diverse partijen, waaronder de PvdA, een stemverklaring afgaven.

  • Nota publieke gezondheid 2020-2023

Bij de nota Publieke gezondheid heeft de PvdA kanttekeningen geplaatst dat er naar aanleiding van de nota geen aandacht is besteed aan de COVID 19 crisis. Ook zijn wij kritisch over de wijze waarop het concept positieve gezondheid lijkt te worden gebruikt. Dit denken gaat erg uit van eigen regievoering. Dat is mooi maar in de praktijk blijkt dat dit helaas niet voor iedereen haalbaar is.


  • Regionale samenwerking beschermd wonen en maatschappelijke opvang

De PvdA-heeft hierover geen stemverklaring ingediend.


De besluitvormende vergadering kende twee bespreekstukken, de Cultuurnota en de Detailhandelsvisie en uitvoeringskader detailhandel 2020-2025. Beide stukken vroegen veel tijd, ook al waren ze al uitvoerig besproken tijdens de oordeelsvormende vergaderingen.

Cultuurnota

Veel van de uitgangspunten die de PvdA- fractie eerder had genoemd zijn duidelijk teruggekomen in de Cultuurnota. Zo is de fractie verheugd dat Muziek in de Klas vanaf september kan beginnen. Structureel muziekonderwijs is van groot belang om zoveel mogelijk leerlingen in aanraking te laten komen met muziek. Ook zijn wij blij met de versterking van de bibliotheken, de aandacht voor jongerencultuur, de musea en de opvatting dat cultuur voor iedereen toegankelijk moet zijn.

In de oordeelsvormende vergadering heeft de PvdA naar voren gebracht dat de uitwerking hier en daar nog te wensen overlaat. Zo is de PvdA-fractie teleurgesteld over de geringe groei van het budget en de onduidelijkheid over de accommodatie. Daarom hebben wij samen met D66 en Groen Links twee moties ingediend die op beide punten de nota verbeteren.

Eén motie ging over de invulling van drie PM-posten. Daarin werd gesteld dat de invulling niet ten koste mag gaan van de overige posten aangaande cultuurbeleid. Ook werd gevraagd om de gemeenteraad regelmatig te infomeren over de voortgang van de uitvoering van de cultuurnota. De andere motie voeg om te komen met een inventarisatie van de behoeften, wensen en knelpunten binnen de culturele sector met betrekking tot accommodaties. Er zijn al zaken geïnventariseerd, maar kennelijk niet genoeg. Wij wilden niet wachten tot zomer 2021, wat de eerdere planning was.

Beide moties zijn door de wethouder overgenomen. Daardoor kon de PvdA-fractie ook vol overtuiging de Cultuurnota ondersteunen. Wat daarbij heeft geholpen is dat de definitie van oud PvdA leider en premier Wim Kok het voorwoord van de nota heeft gehaald:
Kunst biedt uitkomst omdat het daarin niet gaat om de waan van de dag maar om schoonheid en verbeelding.”

Detailhandelsvisie

‘Detailhandelsvisie en uitvoeringskader detailhandel 2020-2025’ was één van de onderwerpen waarover de raad uitgebreid heeft gedebatteerd. De fractie van de PvdA had een handvol fundamentele bezwaren tegen dit raadsvoorstel.

Het eerste was dat het ging om een niet geactualiseerde en oude visie. Vier van de vijf voormalige gemeenten hadden de visie al vastgesteld, alleen Korendijk had dit niet gedaan. Harmonisering van het beleid is in de voorgelegde visie een belangrijk uitgangspunt.

De onderzoeksgegevens waren vergaard in de jaren 2013-2017 en zijn niet actueel. Er was geen moeite gedaan om de tekst en de achterhaalde gegevens aan te passen. Eén  van de onjuistheden was dat de visie uitgaat van de mogelijkheid tot het aanvragen van Europese subsidies voor krimpregio’s. De Hoeksche Waard kent een groeiend bevolkingsaantal.

Het tweede bezwaar van de fractie was dat er geen goede en samenhangende visie in staat op de detailhandel in de kleine kernen. Een derde bezwaar is dat de Vastgoedeigenaren eigenlijk financieel niets bijdragen en zich niet of nauwelijks betrokken tonen.

Met een door de voltallige coalitie ingediend en dus aangenomen amendement werden deze bezwaren van de PvdA ondervangen. Omdat nog niet alle kritiek was weggenomen heeft de PvdA de motie niet mede ondertekend, maar wel gesteund. Ondertekening was ook niet nodig omdat al vaststond dat het amendement zou worden aangenomen.

De andere ingebrachte bezwaren betroffen de financiering en de centralisatie van de winkelgebieden. De gemeente draagt meer bij dan de detailhandel zelf en wat de PvdA betreft zou dit 50-50 moeten zijn. Tevens vraagt de fractie zich af of het compact maken en specialiseren van winkelgebieden (in bepaalde kernen bijvoorbeeld in kleding)  voor de inwoners van belang is. Waarschijnlijk niet.

Enkele andere elementen van het amendement, zoals de verdeling van taken en verantwoordelijkheden – met als doel de gemeente een grotere rol toe te kennen – het meten van de resultaten en het daar geregeld verslag van doen, waren ook in lijn met de inbreng van de PvdA. Tot en met 2025 investeert  de gemeente Hoeksche Waard in totaal  €1.175.000,-  in de detailhandel.