PvdA in de digitale raad april 2020

8 mei 2020

De PvdA in de (digitale) Raad, april 2020

De raadscyclus in april, geheel gehouden via de digitale snelweg, werd op 28 april afgerond met de besluitvormende vergadering. Aan deze raadsvergadering zijn twee oordeelsvormende vergaderingen vooraf gegaan op 21 april.

De vergadering van 28 april kunt u hier nog terugkijken.

De volgende stukken zijn als hamerstukken doorgeleid naar de raadsvergadering:

  • Preventie- en handhavingsplan Alcohol 2020-2023.
  • Bestemmingsplan De Waterborg te Puttershoek.
  • Startnotie Vastgoed op orde.

Bij het bestemmingsplan Waterborg heeft de fractie gezegd dat het tijd wordt dat er iets gebeurt met dit plan, maar tevens heeft zij haar zorgen uitgesproken over het gebrek aan daadkracht van de ontwikkelaar. Het plan bestaat al sinds 2003 en is sindsdien een aantal keren gewijzigd. De fractie hoopt dat nu tot uitvoering wordt overgegaan, waardoor aan het Schouteneinde in Puttershoek, aan beide zijden van de Molendijk, een kwaliteitsslag wordt gemaakt.

Ergens in juli 2021 zal een beleidsplan worden gepresenteerd voor het gemeentelijk vastgoed. Kennelijk is dat niet eenvoudig. Veel fracties plaatsten kanttekeningen bij de voortgang en ook de fractie van de PvdA is bezorgd over vooral het accommodatiebeleid.

Er werden ook onderwerpen besproken die voor de besluitvormende vergadering opnieuw als ‘bespreekstuk’ op de agenda werden geplaatst:

  • Discussienota integraal beleidsplan openbare ruimte.
  • Intrekken verordening kindgebonden financiering peuteropvang en voorschoolse educatie.
  • Toetreding Gemeente Goeree-Overflakkee als aandeelhouder RAD HW.

In september krijgt de raad een beleidsnota voorgelegd over de openbare ruimte. De Discussienota was vooral bedoeld om de opvattingen van de raad te peilen aan de hand van tien stellingen. Dit was de derde keer dat de portefeuillehouder, wethouder Van Waveren, koos voor deze tussenstap. Eerder was die toegepast bij de Cultuurnota en het Begraafplaatsenbeleid.

Uit het raadsvoorstel voor 28 april, aangepast met de inbreng van de raad, vond de PvdA zo’n 80 procent van haar opvattingen terug in de uitgangspunten voor de beleidsnota openbare ruimte. De fractie heeft gepleit voor een manier van beheren die is gericht op kwaliteit, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Mede op verzoek van de PvdA zullen niet alleen de keuzes worden doorgerekend, maar ook de alternatieven. De bedoeling is om een ambitieus beleid te formuleren dat ook betaalbaar is.

Vooral dankzij de PvdA zal de raad nog een keer discussiëren over de gemeentelijke visie op de peuteropvang en de voorschoolse educatie. De verordening kindgebonden financiële peuteropvang en voorschoolse educatie wordt per 1 augustus – of later als de wetgeving later wordt ingevoerd – ingetrokken. Inzet van de PvdA was om aanbieders voldoende te betalen voor maatwerk en de daarvoor beschikbare gelden in te zetten. Dat gebeurde in Hoeksche Waard tot dusver niet.

Opmerkelijk was dat de dag voor de besluitvormende vergadering een visie document aan de raad werd gestuurd op basis waarvan het beleid wordt gemaakt. Dit stuk was niet bekend bij de raad. De fractie van de PvdA had er enkele keren vergeefs om gevraagd, maar nu lag het opeens op tafel. Dat schudde ook anderen wakker.

Over de toetreding van Goeree-Overflakkee als aandeelhouder van de RAD Hoeksche Waard ontstond ook een discussie die voortduurde tot en met de besluitvormende vergadering. Het ging daarbij niet om de deelname, want daar is iedereen wel voor, omdat de schaalvergroting voordelen kent. Het ging een aantal fracties vooral om de manier waarop het toezicht vorm moet krijgen. De PvdA is voor een Raad van Commissarissen. De portefeuillehouder, wethouder Van Leenen, heeft toegezegd dat hij in de loop van het jaar komt met een voorstel over het toezicht, een Raad van Commissarissen, of een andere vorm. De PvdA fractie kan hier mee instemmen.

Aan het begin van deze cyclus, tijdens de oordeelsvormende vergadering, heeft de fractie van de PvdA aandacht gevraagd voor de structuur van de adviesketen die in de maak is voor de totstandkoming van het Omgevingsplan. Zo’n plan is een verplichting die voortvloeit uit de Omgevingswet. Die zou per 1 januari 2021ingaan, maar is uitgesteld tot een nader te bepalen tijdstip.

In een bouwstenenboekje dat onderdeel was van een  Raads Informatie Brief stond al een aanzet voor zo’n adviesketen. Dit is echter een bevoegdheid van de raad en over nut en noodzaak van de manier van adviseren (door mensen buiten de organisatie) is een debat noodzakelijk. Al was het maar om te voorkomen dat de als ingewikkeld gekenschetste manier van werken wordt vervangen door een ten minste zo ingewikkelde keten van commissies en adviestafels met een wisselende samenstelling. Dat er ‘een dialoog’ komt staat nu vast.

Buiten het raadswerk om heeft de fractie zich ingezet voor een feestelijke 1 mei viering. Door de Corona pandemie was het bijeenkomen voor onze jaarlijkse bijeenkomst helaas niet mogelijk.

De fractie heeft zich met het bestuur ingespannen om toch een feestelijk tintje aan de dag te geven. Natuurlijk door aan het speldje voor onze jubilarissen een bosje bloemen toe te voegen, met een speciale 1 mei kaart namens fractie en bestuur en met een webinar met oud-burgemeester Peter van der Velden in gesprek met raadslid Mark de Koning, die ook ingingen op vragen van leden.

Heeft u onze 1 mei-viering gemist ?

Klik hier voor ons verslag inclusief foto’s en video.

Vanzelfsprekend hopen wij elkaar zo spoedig mogelijk weer op niet-digitale wijze maar in levenden lijve te treffen.

Piet Westdijk en Mark de Koning