PvdA in de Raad van de Hoeksche Waard, mei 2021

7 juni 2021

PvdA in de Raad Mei 2021

De raadscyclus in mei stond grotendeels in het teken van de besteding van de Enecogelden en de Ontwerpbegroting 2022 Gemeenschappelijke regeling Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ.

Na een uitvoerige behandeling in de oordeelsvormende vergadering zijn de volgende agendapunten als hamerstukken door geleid naar de besluitvormende vergadering:

  • Bestemmingsplan Tiny Houses, zuiderrotonde Oud-Beijerland, kruising Langeweg /N217.
  • Bestemmingsplan Rotonde A29-N487 Numansdorp.
  • Beschikbaar stellen middelen ventilatie scholen. Hierbij heeft onze fractie in een stemverklaring uitgesproken dat de gemeente actief inhoud moet geven aan cofinanciering.
  • Bestemmingsplan Oostdijk 187 in Oud-Beijerland. Het betreft een inbreidingslocatie op een plaats waar nu nog een bedrijf is gevestigd.

De volgende zienswijzen zijn door de raad vastgesteld: GR SVHW, GR Wegschap Tunnel Dordtse Kil, GR Omgevingsdienst ZHZ en de GR Veiligheidsregio ZHZ.

 

Besteding Enecogelden

Tijdens de Oordeelsvormende vergadering heeft de PvdA ervoor gepleit om de beslissing over de keuzenota met betrekking tot de besteding van de Enecogelden door te schuiven naar de nieuwe raadsperiode.

Het college sprak zijn voorkeur uit voor een soort bestedingsfonds voor investeringen met een langdurig maatschappelijk nut, voor een bedrag van 30 miljoen euro. Daar werd dan een bedrag van zeven miljoen euro van afgetrokken wegens de zogenoemde REMU-claim, een eis die nu wordt beoordeeld door de Hoge Raad.

De PvdA constateerde dat het geen zin heeft om geld te reserveren waarvan je niet weet op grond van welk beleid het zal worden besteed. Een nieuwe raad zou daar weloverwegen over kunnen beschikken op basis van een visie die is vastgelegd in wettelijk voorgeschreven beleidsplannen, die er ongetwijfeld in 2022 zullen komen. De PvdA zag de keuzenota als een fuik waar zij niet in wilde zwemmen.

In de Besluitvormende vergadering heeft de PvdA nog eens ingebracht, ook verwijzend naar een uitspraak van de wethouder, dat er eerst beleid moet zijn voor er geld wordt uitgegeven. De PvdA wil wel geld bestemmen, maar dat wil zij niet nu en niet zonder beleid dat op een groot aantal terreinen ontbreekt.

Ook andere partijen verwoordden dezelfde bezwaren en deelden de conclusie van de PvdA dat er sprake was van een ongelukkig voorstel. Gesprekken over een mogelijke oplossing hebben geleid tot een door alle partijen unaniem ingediend amendement.

De kern daarvan is dat wel een dekkingsreserve wordt ingesteld, maar dat later wordt bepaald hoe hoog die zal zijn, en dat de raad vooraf (bij de begroting 2022) wordt betrokken bij de invulling en de uitwerking van de toekomstige investeringsopgaven. Doel van die dekkingsreserve is om ruimte te creëren in het structurele begrotingssaldo.

Voor de PvdA was het belangrijk dat de raad een hard en helder punt heeft gemaakt in de richting van het college: maak eindelijk eens werk van het formuleren van beleid en van het harmoniseren van beleid.

 

Ontwerpbegroting 2022 GR Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ

Zowel de jaarrekeningen als de ontwerpbegroting van de dienst gezondheid en jeugd kwamen aan de orde. Helaas niet voor de volledige cyclus wat toch een gemis was. De PvdA-fractie kon instemmen met de twee aanpassingen van de inwonerbijdrage op het meldpunt Zorg & Overlast en Seksuele gezondheid.  Tijdens de besluitvormende vergadering werd door VVD en Groen Links een amendement inleidend wat de positieve kanten van de ombuigingen probeerde te benadrukken. Dat was voor de PvdA-fractie onbegrijpelijk. Juist in een tijd waarin voor het velen duidelijk is dat er een fors tekort is in de jeugdzorg. Wij hebben tegengestemd het amendement werd overigens wel aangenomen.

Ventilatie op scholen

Aan de orde was ook het ter beschikking stellen van de gelden conform de Rijksregeling (Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS) om te investeren in de ventilatie van onze scholen. Een regeling die in het leven is geroepen om de verspreiding van het Corona virus te voorkomen. Een gezonde en frisse school gaat voor alles in het belang van onze leerlingen, leerkrachten en onderwijspersoneel. Daarmee kunnen de verspreiding van virussen worden voorkomen, ongewenste ongezonde situaties of lesgeven met het raam open zoals helaas ook in de Hoeksche Waard heeft plaats gevonden.  De PvdA-fractie was vanzelfsprekend voor deze regeling maar tegen de wijze van financiering. De minister vroeg om een cofinanciering van schoolbesturen en gemeente. Het college van de gemeente Hoeksche Waard heeft dat opgelost met het beschikbaar stellen van leningen. In de visie van de PvdA-fractie is dat niet echt cofinanciering maar het eenzijdig afwentelen van de risico’s op de scholen. Een slechte zaak en een gemiste kans.

 

 

Waar ben je naar op zoek?