PvdA in de Raad van de Hoeksche Waard, februari 2021

9 april 2021

PvdA in de Raad februari 2021

De raadsperiode februari 2021 eindigde met de besluitvormende vergadering van 16 februari. Die begon met twee insprekers over de plannen voor de Korteweg in Zuid-Beijerland, dit naar aanleiding van een onderzoeksrapport.

In de nabij toekomst zal deze kwestie, die al speelt sinds begin jaren 90 van de vorige eeuw, toen werd gesproken over de aanleg van een vrij liggend fietspad, zeker op de raadsagenda verschijnen.

De volgende onderwerpen zijn als hamerstuk op de agenda geplaatst:

  • Correctieve herziening bestemmingsplan Nieuw-Beijerland 2.
  • De bestemmingsplannen Oud-Cromstrijens dijk OZ 129 in Klaaswaal en Kraakweg 3 in Zuid-Beijerland.
  • Verlenging achtervangovereenkomst HW Wonen.
  • Kredietvoorstel implementatie voorkeursscenario huisvesting buitendienst. Hiermee heeft de PvdA-fractie pas ingestemd nadat een drietal vragen over de financiering tot tevredenheid was beantwoord.

Bij het agendapunt moties vreemd aan de orde van de dag werd een motie ingediend aangaande het bomenbeleid (snoeien, herplanten en eventuele sancties). Na een driekwartier durende discussie werd de motie ingetrokken. Er bleken in het bestaand beleid al voldoende voorschriften en waarborgen te zijn.

Rekenkamerrapport

Ter sprake kwam ook het Rekenkamerrapport: ‘Gemeente Hoeksche Waard in 2040 energie-neutraal? Een helder rapport waar de PvdA-fractie zeer over was te spreken. In een heldere analyse werden de gebreken van het beleid van de gemeente in beeld gebracht. De Rekenkamer gaf aan dat de gemeente o.a. scherper kan sturen op de kortetermijndoelstellingen, een heldere en eenduidige definitief moet hanteren voor energie neutraliteit en meer dan nu moet inzetten op burgerparticipatie. Goede punten. De kritiek was een van de redenen om tegen het programmaplan duurzaamheid te stemmen.  Nu was er in de raad volop steun voor de aanbevelingen van de rekenkamer. Ze werden unaniem overgenomen. Nu komt het erop dat dat de aanbevelingen ook daadwerkelijk worden nageleefd in de uitvoering.

Jongeren & corona

De PvdA-fractie heeft bij het vragen half uur vragen gesteld over de steun van het gemeentebestuur aan de brandbrief inzake de positie van jongeren in deze corona crisis. De brief is een initiatief van onze partijgenoot wethouder uit Barendrecht en werd door 150 wethouders maar ook door jongeren zelf, hulpverleners en deskundigen ondersteunt. Vanuit de fractie zouden wij meer aandacht willen vragen voor de o. a. de vereenzaming van jongeren. Wij zijn positief dat de wethouder ook de brief heeft ondersteunt maar vragen wel om een duidelijk lokale aanpak. Wij zullen dit vraagstuk nauwgezet volgen.

Een voorstel voor een nieuwe verordening jeugdhulp werd door het college ingetrokken net als een voorstel voor een garantstelling inzake een nieuw circulair ambachtscentrum. Het eerste voorstel wilde het college op een later moment verder inhoudelijk aanvullen. Het laatste punt stuitte op te veel vragen en bezwaren in de raad.  Wordt vervolgd dus.

 

Waar ben je naar op zoek?