Aan het woord: Ed Lammens

14 februari 2022

Ed Lammens, secretaris

Mijn wieg stond 71 jaar geleden in Rotterdam. We verhuisden naar de Schilderswijk in Den Haag, waar ik ben opgegroeid. Mijn middelbare schooltijd heb ik doorgebracht op het Bisschoppelijk College in Roermond. Mijn vader werkte bij de postcheque en girodienst die daar naartoe was overgeplaatst.

Na het gymnasium heb ik geneeskunde gestudeerd aan de ‘rode’ Radboud Universiteit in Nijmegen. Als dienstweigeraar heb ik mijn vervangende dienstplicht doorgebracht in verpleeghuis Boerhaave in Haarlem. Daar maakte ik kennis met de ouderenzorg. Mede daardoor ben ik als verpleeghuisarts aan de slag gegaan bij Humanitas in Rotterdam

Daar was ik met vreugde en instemming getuige van de revolutionair andere aanpak van de verpleeghuiszorg door directeur Hans Bekker. Zijn vernieuwing (ook verwoord in zijn boek ‘Levenskunst op leeftijd’) was dat hij uitging van wonen met zorg naar wonen met allerlei voorzieningen, zoals seniorenrestaurants, bars, winkels, kapsalons en beautysalons naast de zorgelementen als fysio- en ergotherapie.

Mijn werkwijze, het best te typeren als zo weinig mogelijk doen, sloot naadloos aan bij zijn opvattingen. Na Humanitas heb ik een tijdje gewerkt als crisisarts bij de RIAGG en daarna weer als arts bij de verpleeg- en verzorgingshuizen van Stichting Waerthove in Sliedrecht, nu Rivas.

Vooral in mijn studenttijd was ik een verwoed schaker. Ik heb tegen het niveau van meester aangehangen. De afgelopen decennia heb ik ook bijna jaarlijks meegedaan aan het Tata Steel-schaaktoernooi in Wijk aan Zee. En de afgelopen jaren doe ik mee aan het wereldkampioenschap schaken voor amateurs op Kreta.

Als student werd ik aangetrokken door partijen met oog voor de sociaalmaatschappelijk minder kansrijken. Het politieke vuur in mij ontbrandde aan het begin van de jaren 70 toen de sociaaldemocraat Joop den Uyl campagne voerde in Nijmegen. Hij hield daar een vlammend betoog over een socialere samenleving. Ik ben enige tijd actief geweest in GroenLinks, maar sinds enkele jaren ben ik lid van de PvdA.

Sinds 1984 woon ik in de Hoeksche Waard, in achtereenvolgens Blaaksedijk, Mijnsheerenland en Oud-Beijerland. Eind 2021 was ik lid van de kandidaatstellingscommissie voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022, en ben ik gekozen als secretaris.